tisdag 31 mars 2015

Den blåa autopiloten kör på

Ett gammalt skämt om Fredrik Reinfeldt löd att om någon väckte honom på natten när han var rättspolitisk talesperson så satte han sig upp och ropade "Fler poliser". När han blev partiledare ersattes detta av "Sänkta skatter". Jag funderar lite på vad miljöpartister i den blågröna politiska ledningen för VGR säger om en väcker dem på natten.

På dagens möte med Regionstyrelsen behandlades ett ärende om närsjukvård i Göteborg. Bakgrunden är väldigt enkelt. Göteborgarna blir fler men det saknas kapacitet för att ge dem de läkarbesök och de operationer de behöver. Lokalerna både för Frölunda och Lundby sjukhus är gamla och snart uttjänta. Angereds närsjukhus står färdigt i höst, men det behövs ytterligare kapacitet. Tjänstemännen föreslår därför ett nytt närsjukhus med dagkirurgi i Frihamnen och ett nytt närsjukhus (utan kirurgi) i Frölunda.

Vänsterpartiet landade efter att ha funderat länge, i förslaget att föreslå att Angereds närsjukhus snabbt byggs till med ytterligare operationssalar för att få en snabbt ökad kapacitet. Närsjukhusen i Frihamnen och Frölunda är många år bort innan de ens kan börja byggas. Vi vill också utreda om Frölunda eller Högsbo är den bästa tomten. 

I princip var Socialdemokraterna och vi överens.* Vänsterpartiet tog också klart ställning mot upphandling av något av sjukhusen, inklusive Angered. Detta var helt i enlighet med tjänstemännens förslag, som för dagkirurgiska centrum föreslog att de ska vara i egen regi för att kunna samarbeta bäst med våra egna större sjukhus.

Men den blågröna politiska ledningen visade färg, och tyvärr visades färgen blå. Mot tjänstemännens förslag slängde de in att ett sjukhus som ska byggas om kanske fem år ska drivas privat. Fem år i förväg! De gjorde exakt samma sak när ett beslut om starroperationer fattades för två veckor sedan. Det fanns ett val att satsa på att driva det i egen regi, men de valde upphandling.

Jag oroas över den rabiata privatiseringsiver som den blågröna politiska ledningen kör på med. Och jag förvånas över att Miljöpartiet som var ett klokt parti i den tidigare politiska ledningen, så lätt och enkelt går med på att ständigt landa i privatisering som lösningen. Jag är inte den som väcker miljöpartister på nätterna, men jag vet inte om jag skulle våga. Då kanske ännu ett sjukhus skulle ryka till någon vårdkapitalist. Eller så skulle de nostalgiskt längta tillbaka till den tid då förslagen till upphandling kom från socialdemokraterna.*


* Fotnot. Socialdemokraterna föreslog i den förra politiska ledningen en upphandling av tre småsjukhus i Fyrbodalsområdet. Tjänstemännen kom med förslaget, men det var avstämt med ledande politiker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar