tisdag 16 juni 2015

Fastna aldrig i din retorik

Jag läser bok om romarriket och påminns därför om historien om kejsarens slav vars uppgift sägs ha varit att viska "Memento mori" i kejsarens öra, för att påminna kejsaren om att han var dödlig.

Jag tänker mycket på den metaforen när jag tittar mig omkring i Västra Götalandsregionen. Den blågröna politiska ledningen gjorde en nästan odödlig satsning på hälso- och sjukvården. 750 miljoner, sjuhundrafemtio miljoner, pumpades ut i pressmeddelanden och sades flera gånger i talarstolen i regionfullmäktige nu i juni. Problemen med vårdköer, köer på akuten och överbeläggningar skulle försvinna nu när den stabila blågröna ledningen löste alla problem.

Wow, liksom!

Det var bara det att det hände inget. Eller lite. Sjukhusen har fortsatta ekonomiska problem, köerna inom vårdgaranti är lika långa eller längre, köerna på akuten samma sak och överbeläggningarna är lika många och illavarslande som förut.

Som om 750 miljoner försvann i ett svart hål.

Men sanningen, som någon slav borde viskat till någon kejsare, var att av alla dessa miljoner var 200 miljoner gamla miljoner som sjukhusen redan hade, och 300 miljoner drogs bort när effektiviseringskravet för hälso- och sjukvården återinfördes. Det var bara en tredjedel av satsningen kvar när verklighetsmatematiken satte in.

Nog fanns det en opposition som i december 2014 viskade om att dessa pressmeddelandepengar inte var riktiga pengar. Som sade att 750 miljoner inte var 750 miljoner utan 250. Men det fanns fortfarande kejsare som räknade i uppblåst valuta när budgetdebatten gick av stapeln förra veckan.

Det är ett problem med växelkursen mellan ett pressmeddelande och ett sjukhus. Nu har vi sjukhus som saknar verkliga pengar och en politisk ledning som pratar om uppblåsta pengar.

Det är farligt att fastna i sin egen retorik. Retoriken är vackra ord, men patienter vårdas inte av vackra ord, utan av verkliga människor. Som ska ha lön.

Någon borde påminna tydligare om kejsarens dödlighet.

Det faktum att de romerska kejsarna oftast var väldigt dödliga och mördades till höger och vänster kan säkert tjäna som någon varning. Men det får vi väl prata om på valdagen 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar