söndag 2 februari 2014

LO:s medlemmar prioriterat frågor inför valet

Det går bra nu för Vänsterpartiet. Och när jag läser rapporten om vilka frågor LO:s medlemmar prioriterar inför valet i höst, tänker jag att det kan nog gå ännu bättre.

För er som minns gjorde LO:s vice ordförande Tobias Baudin ett märkligt utspel i en intervju i DN härom veckan där han sade "Vi är för vinst i välfärden". Det var märkligt eftersom LO:s kongress 2012 hade beslutat att LO ska verka för en non-profitprincip i välfärden. Utspelet i sak var att vinsterna skulle hanteras i partsöverläggningar mellan LO och de privata vård- och omsorgsbolagens samarbetsorganisationer. Det kritiserades kraftigt och tolkades som ett sätt att hjälpa Socialdemokraterna att neutralisera Vänsterpartiets framgångar byggda på att vi ensamma vill få bort vinsterna ur välfärden.

Därför är det extra intressant när det nu kommer en rapport om vilka frågor LO:s medlemmar prioriterar inför höstens val:

LO-medlemmarnas högst prioriterade frågor är: 
1) Arbetsgivaren ska inte kunna stapla korta visstidsanställningar ovanpå varandra.

2) När människor från andra länder arbetar i Sverige ska de ha samma villkor som svenska arbetare

3) Begränsa vinsterna hos privata företag inom skattefinansierad vård/skola/omsorg så det mesta av vinsterna återinvesteras i i verksamheten

Efter dessa tre kommer önskemål om förändringar i arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring. Samtliga av dessa frågor har ungefär 90% som håller med om påståendet helt eller delvis, med ganska små skillnader.

Vänsterpartiet är definitivt i fas med LO:s medlemmar, och det är glädjande att känna det. I frågan om vinsterna i välfärden är det skönt att LO:s medlemmar läxar upp både Socialdemokraterna och sitt eget fackförbund.

Men apropå den första frågan. För att få en bättre maktbalans mellan arbetsgivare och anställda efter valet 2014 krävs det faktiskt att Socialdemokraterna är villiga att strama upp reglerna och förändra det skitarbetsliv som alliansen skapat. Men det är en helt annan fråga än vinster i välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar