söndag 6 november 2016

Kapitel sex. Walking in Seattle

Efter en lång, trött bussresa kom vi till Seattle på tisdagkvällen, där nästan alla bara dog på hotellrummen efter turen från Portland till Seattle. Själv somnade jag innan åtta på kvällen. Det där med dygnsrytm är komplicerat. Morgonen efter fick vi några timmar i Seattle där jag fick möjlighet att promenera runt och ignorera en ond tå. Det gick åt helvete men det var värt det.

Promenaden i Seattle visade att det var en kontinental större stad av storleken mellan Göteborg och Stockholm. Visst fanns det skyskrapor lite högre än Stockholm (över 200 meter är den högsta), men stadskärnan var betydligt mindre. Däremot var metropolitan area betydligt större, med 3 miljoner invånare. Staden Tacoma låg en bit ifrån men helt utan mellanrum. Trots storleken var Seattles downtown väldigt komprimerat där en promenad på fyra kilometer tog dig från ena till andra sidan. Det var intressant när skyltarna bytte till uptown precis när de höga husen byttes mot mer Sverigehöjd.

Nördmuseum
Ett av målen var Experience Music Project museum, ett museum för "modern popular culture". Jag hade inte tid att gå in på museet, men bara byggnaden var väl värd ett besök. Den är ritad av Frank Gehry som ritat Guggenheimmuseet i Bilbao. Ni vet det som ser ut som om någon har skrynklat ihop gigantiska plåtsjok på taket. EMP center ser ut som om någon vikt ner varm plåt i tre färger över ett hus. Lite som en prinsesstårta fast med lite uppböjda runda kanter här och där. Ett helt underbart hus! Museet är skänkt av Microsoft VD och handlar om populärkultur i allmänhet och nördkultur i synnerhet; TV-spel, sci fi, TV. Ni förstår. En nörds dröm. Bland utställningarna fanns Doctor Who, Nirvana - från punk till världskändisar, Star Trek 50 år och indiespel. En helt egen typ av museum. Underbart. Som ni förstår är det nördarnas paradis.

Space needle - sovjetiskt monument i Seattle
Bredvid det museet låg en väldigt öststatsk byggnad. The Space Needle. Byggd 1962 i vitmålad betong. Den ser väldigt mycket ut som ett sovjetiskt monument till minne av Sputnik. Korgarna som åker vertikalt uppåt såg ut som bultarna på en Dalek från Doctor Who. Också underbart.

Hemlöshet
Hemlösheten var påtaglig i Seattle. Vid promenader genom staden syntes många hemlösa som satt och tiggde. På morgonen kom många av dem ut ur parkeringshus. Bara några hundra meter från hotellet låg ett Stadsmissionen där Tony från Miljöpartiet hade varit och pratat med flera av de hemlösa. Han kom tillbaka med väldigt berörande historier från de hemlösa, och jag ångrar att jag inte gick dit. På biblioteket var hemlösa mer än en tredjedel av besökarna. De satt och sov vid läsborden. Det var också en utställning om hemlösa på biblioteket. Där lärde jag mig nyckeltal som att 40% av de hemlösa var HBTQ-personer. 91 hemlösa hade avlidit under 2015. Flera av dem frös ihjäl. Det stod små tält här och där i regnskydd under bilvägarna. Det var och är alldeles och rakt igenom fruktansvärt.

Några små nedslag 
I Seattle sprang jag också på små skärvor av ovidkommande kunskap som kommer till användning någon gång.
  • Twin Peaks spelades in cirka 1,5 timmes bilfärd öster om staden. Ute på landet fanns områden där Trump var populär och som en jag pratade med beskrev som "it doesn't really feel safe to go there". 
  • De hade en väldigt fin internationell marknad. Blandade hål i väggen-matställen och ett slags loppmarknadsliknande upplägg som ett slags blandning av halvsunkig loppmarknad och Antikhallarna i Göteborg. Det såldes allt från barnkläder till handmålade kinesiska bläckmålningar. Det fanns också en saluhall där fiskhandlarna stod och showade och kastade fisk till varandra för att jaga kunder. Joe and the juice goes fishmongler. 
  • Baseboll- och fotbollsarenorna låg precis bredvid varandra nära centrum, men helt utan parkeringsplatser runt om. Det är oklart hur de löser parkeringarna. Bägge hade stora mekaniska lösningar för att fälla över tak.  
  • Seattle har en hyfsad kvartett kända företag. Boeing (märktes väldigt väl eftersom de hade gigantiska fabriker vi passerade), Microsoft, Amazon och Starbucks är alla från Seattle. 
  • De har ett väldigt stort bibliotek på elva våningar för en stad som inte är mycket större än Göteborg. Fint utanpå och väldigt betongigt inuti.
  • Washington state är en av staterna där marijuana är lagligt för personligt bruk. Det innebar att det fanns butiker som "Herban legends" som sålde till alla som var över 21 år. Enligt en servitris vi pratade med som gillade weed testas all marijuana som säljs. På hotellet fanns det en broschyr med titeln "Marijuana tourism", där 103 ställen relaterade till marijuana var utmärkta.
  • Tobaksbolagen har köpt upp jordbruksmark i de delstater som nu ordnar folkomröstningar om att legalisera marijuana för att vara redo att tjäna pengar om det blir legaliserat. 
  • Kommunhuset var inget att reagera på från gatan men ser häftigt ut på flygfoto.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar